flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний суд підтримав рішення Північного апеляційного господарського суду, яким визнано незаконною оренду земельної ділянки в урочищі Бичок

07 серпня 2019, 16:31

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив в силі постанову Північного апеляційного господарського суду, яка була ухвалена на користь Національного природного парку «Голосіївський».

Своїм рішенням суд визнав недійсним рішення Київської міської ради про передачу в оренду товариству «Авеста-Буд» земельної ділянки на Столичному шосе (урочище Бичок, ділянка 1) у Голосіївському районі м. Києва для будівництва офісних комплексів з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгами, зі створенням та благоустроєм парків відпочинку, скверів, дитячих майданчиків, із подальшими їх експлуатацією та обслуговуванням.

Верховний Суд погодився з висновком Північного апеляційного господарського суду про те, що землі урочища "Бичок" площею 2406,07 гектарів, в межах яких розташована спірна земельна ділянка, включено до складу національного парку без вилучення у землекористувача.

З урахуванням положень законодавства про природно-заповідний фонд, суд звернув увагу на те, що Київська міська рада не мала повноважень вчиняти дії, направлені на зменшення території Національного природного парку «Голосіївський», оскільки такі дії належать до виключної компетенції Президента України.

Крім того, колегія суддів Касаційного господарського суду погодилася з висновками апеляційного господарського суду про те, що незавершення технічної процедури встановлення меж національного природного парку, як об'єкта природно-заповідного фонду, не може мати наслідком втрату статусу території такого об'єкта, її знищення та/або можливість передачі третім особам його складових, в даному випадку земельної ділянки.

За результатами розгляду справи у касаційному порядку, Верховним Судом ухвалено остаточне рішення на користь НПП «Голосіївський», яким залишено касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеста-Буд" без задоволення та постанову Північного апеляційного господарського суду - без змін.

 

 

З текстами постанов судів можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням:

Постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду http://reyestr.court.gov.ua/Review/83412919

Постанова Північного апеляційного господарського суду http://reyestr.court.gov.ua/Review/81367751

 

Нагадаємо, також, що Північний апеляційний господарський суд своїм рішенням в іншій справі зобов’язав забудовника припинити будівельні роботи на території урочища Бичок та звільнити земельну ділянку від незаконно розміщених споруд (Докладніше за посиланням: https://anec.court.gov.ua/sud4873/pres-centr/news/733919/ ).