flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав припинити будівельні роботи на території урочища Бичок та привести ділянку в попередній стан

24 червня 2019, 16:43

Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку, що передана в оренду товариству «Авеста-Буд» земельна ділянка входить до складу Національного природного парку «Голосіїський». Тому, суд апеляційної інстанції скасував рішення місцевого господарського суду та зобов’язав ТОВ «Авеста-Буд» припинити будівельні роботи на території парку в межах наданої в оренду земельної ділянки, привести територію у попередній стан та звільнити від розміщених на ній майна, споруд і об’єктів незавершеного будівництва.  

 

Київська міська рада у 2009 році ухвалила рішення про надання в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Авеста-Буд» земельної ділянки на Столичному шосе (урочище Бичок, ділянка 1) у Голосіївському районі м. Києва для будівництва офісних комплексів з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгами, зі створенням та благоустроєм парків відпочинку, скверів, дитячих майданчиків, із подальшими їх експлуатацією та обслуговуванням.

Відповідно до вказаного рішення між ТОВ «Авеста-Буд» та Київською міською радою було укладено договір оренди земельної ділянки строком на 10 років. На виконання умов договору орендодавець передав спірну ділянку орендарю.

Перед початком будівництва на зазначеній території за допомогою важкої техніки було здійснено вирубку дерев та розчищення від усієї рослинності, копання котловану та встановлення фундаментних блоків. Про вказане порушення складено відповідний акт та відкрито кримінальне провадження.

З огляду на порушення законодавства про природно-заповідний фонд, Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Міністерства екології та природних ресурсів та Національного природного парку «Голосіївський» звернувся до господарського суду з позовом до Київської міської ради та ТОВ «Авеста-Буд».

Під час перегляду справи в апеляційному провадженні, на підставі наявних у справі доказів, суд встановив, що урочище Бичок, в межах якого розташована спірна земельна ділянка, включено до складу національного парку «Голосіївський» без вилучення у землекористувача, та належить до земель природно-заповідного фонду.

З урахуванням наданих доказів та норм чинного природоохоронного законодавства щодо заборони усіх видів рубок на території заповідних урочищ, колегія суддів дійшла висновку, що дії товариства з вирубки дерев на території національного парку впливають на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів, перешкоджають використанню території природно-заповідного фонду за цільовим призначенням, а також чинять перешкоди в управлінні територією національного природного парку, перешкоджають парку у виконанні ним наданих державою повноважень, спрямованих на збереження території природно-заповідного фонду.

За результатами розгляду справи, Північний апеляційний господарський суд скасував рішення господарського суду першої інстанції та задовольнив позовні вимоги повністю. Суд зобов’язав Київську міську раду та ТОВ «Авеста-Буд» усунути Національному природному парку «Голосіївський» перешкоди в управлінні територією в межах спірної земельної ділянки в урочищі Бичок, припинити будівельні роботи та відновити становище, яке існувало до порушення та зобов’язати привести території у попередній стан, зокрема шляхом звільнення товариством території від розміщених на ній майна, споруд і об’єктів незавершеного будівництва.

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/82400163