flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Північний апеляційний господарський суд підтвердив закриття провадження у справі про банкрутство ПАТ «Центренерго»

16 жовтня 2019, 17:59

Північний апеляційний господарський суд розглянув апеляційні скарги на ухвалу Господарського суду міста Києва від 19.08.2019, якою було задоволено клопотання Фонду державного майна України та закрито провадження про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Центренерго».

За результатами розгляду апеляційних скарг суд апеляційної інстанції підтримав позицію Фонду державного майна України і Генеральної прокуратури України та залишив в силі ухвалу суду першої інстанції про закриття провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Центренерго».

 

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.08.2019 у справі  № 15/76-б-43/624-б клопотання Фонду державного майна України про припинення провадження у справі було задоволено, провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Центренерго" закрито.

Як вбачається з ухвали суду, державі належить 78,2890% статутного капіталу ПАТ «Центренерго». Керуючим рахунком у цінних паперах є Фонд державного майна України.

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням у 2018 році затвердив перелік об’єктів великої приватизації державної власності, що підлягають приватизації у 2018 році, а згодом затвердив перелік об’єктів великої приватизації державної власності, до яких включено, в тому числі, ПАТ “Центренерго” та встановлено, що його приватизація здійснюється відповідно до абзацу четвертого пункту 2 розділу V “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про приватизацію державного  і комунального майна”.

Судом враховано норми законодавства про приватизацію державного і комунального майна та про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, відповідно до яких справи про банкрутство боржників, якими є державні підприємства та/або господарські товариства, більше ніж 50 відсотків акцій (часток) яких прямо чи опосередковано належать державі, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, не порушуються до її завершення. Провадження у справах про банкрутство таких підприємств/господарських товариств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію, підлягає припиненню, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника.

З огляду на встановлені у справі обставини та наведені норми, враховуючи наявність рішення органу приватизації (відповідних розпоряджень Кабінету Міністрів України) судом застосовано п. 5 ст. 12 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”, абз. 1 ст. 4-3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та задоволено клопотання фонду державного майна України про закриття провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства “Центренерго”.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю “Баланс-Груп”, а згодом Товариство з обмеженою відповідальністю  “Транснова” та Акціонерне товариство “Укртрансгаз” звернулися до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просили скасувати ухвалу від 19.08.2019 та направити справу на розгляд до Господарського суду міста Києва.

Дослідивши матеріали судової справи та проаналізувавши положення чинного законодавства, колегія Північного апеляційного господарського суду погодилася з висновками суду місцевого господарського суду та постановила відмовити у задоволенні поданих апеляційних скарг та залишити ухвалу Господарського суду міста Києва від 19.08.2019 без змін.   

 

 

 

ЗМІ: 

Інформаційне агентство "Українські національні новини" (УНН)

https://www.unn.com.ua/uk/news/1830118-sud-vidmoviv-u-zadovolenni-skarg-kreditoriv-tsentrenergo-golova-fdmu?fbclid=IwAR1luLP1y-U-_EY7Of6Ngh7_IPNVCRfScDLlCNhYoiNU9kw446vpr9yq1WQ

 

Інформаційне агентство "МИНПРОМ" 

https://www.minprom.ua/news/256703.html?fbclid=IwAR3-wPvEsMh3VTqA2RJAVPEa7aUywJuE2v7FKeCGJ5-VVhd7SK46jTAfg-0