flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив корпоративні права учасника акціонерного товариства

27 вересня 2019, 13:27

Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість підстав для визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів товариства «Велмед» з огляду на порушення порядку скликання та проведення зазначених зборів.

Враховуючи порушення корпоративних прав позивача брати участь в управлінні справами товариства в зв’язку з неповідомленням про скликання загальних зборів у визначеному законом порядку та строки, суд апеляційної інстанції залишив в силі рішення місцевого господарського суду про визнання недійсним вказаного рішення загальних зборів акціонерів АТЗТ «Велмед» та скасування відповідного запису, внесеного приватним нотаріусом, в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. 

 

Як вбачається з постанови суду, 20.06.2018 відбулись загальні збори акціонерів Акціонерного товариства закритого типу (далі - АТЗТ) «Велмед».

На загальних зборах відбулись зміни керівника, призначено новий склад Правління, а також виключено позивача – учасника товариства з переліку осіб, що мають право підпису від імені товариства.

Відповідні зміни на підставі рішення зборів акціонерів були внесені приватним нотаріусом у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Дослідивши матеріали судової справи, судом встановлено, що позивача у справі не було повідомлено про проведення загальних зборів акціонерів АТЗТ «Велмед» у порядку та строки, визначені законом і статутом товариства.

Крім того, реєстр акціонерів для участі у загальних зборах був складений не Центральним депозитарієм, а головою та секретарем загальних зборів, не містив належних акціонерам голосів. Ревізійна та лічильна комісія не були створені, перелік акціонерів, зареєстрованих для участі у загальних зборах, відповідно, головою ревізійної комісії не підписаний, а також не складались та не були оприлюднені протоколи про підсумки голосування. Наведені обставини свідчать про наявність порушень законодавства про акціонерні товариства щодо порядку проведення загальних зборів.

Враховуючи усі надані в справі докази, суд дійшов висновку, що оспорюване рішення загальних зборів акціонерів порушує корпоративні права позивача, а саме право брати участь в управлінні справами товариства шляхом прийняття участі у формуванні органів товариства та можливості бути обраним до складу органів товариства, а тому наявні підстави для визнання недійсним вказаного рішення.

Господарський суд апеляційної інстанції погодився, також, із висновком суду першої інстанції щодо правомірності вимоги про скасування запису, здійсненого приватним нотаріусом, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, оскільки зазначена вимога є похідною від вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів.

За таких обставин, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення місцевого господарського суду про визнання недійним рішення загальних зборів акціонерів відповідає чинному законодавству та фактичним обставинам справи, а тому підстав для його скасування чи зміни не вбачається.   

Отже, Північний апеляційний господарський суд постановив залишити апеляційну скаргу Акціонерного товариства закритого типу «Велмед» без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва – без змін. 

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/84348700