flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд заборонив Сумиобленерго відключати Шосткинський завод хімічних реактивів від електропостачання до ухвалення рішення суду

02 серпня 2019, 12:30

Північний апеляційний господарський суд дослідив наслідки відключення ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» від електропостачання та дійшов висновку про обґрунтованість вжиття заходів забезпечення позову з огляду на загрозу для навколишнього середовища та ймовірності настання екологічної катастрофи у зв’язку із зупиненням господарської діяльності товариства.

З урахуванням обґрунтованості та необхідності вжиття відповідних заходів, господарський суд апеляційної інстанції залишив в силі ухвалу суду місцевого господарського суду про забезпечення позову, якою заборонено Філії «Шосткинський район електричних мереж» ПАТ «Сумиобленерго» та ПАТ «Сумиобленерго» вчиняти дії, направлені на відключення ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» від електропосчатання до набрання законної сили рішенням суду в справі про визнання неправомірними дії Філії «Шосткинський район електричних мереж» ПАТ «Сумиобленерго» щодо нарахування вартості послуги з розподілу електричної енергії за квітень 2019 та в подальшому 2019 по другому класу напруги.

 

 Як встановлено судом, Приватному акціонерному товариству (далі -  ПрАТ) «Шосткинський завод хімічних реактивів» надійшло від Публічного акціонерного товариства (далі -  ПАТ) «Сумиобленерго» попередження про припинення послуг з розподілу електричної енергії у разі несплати заборгованості.

Не погоджуючись з нарахуванням такого боргу, ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» звернулося до Господарського суду Сумської області з позовом до Філії «Шосткинський район електричних мереж» ПАТ «Сумиобленерго» та ПАТ «Сумиобленерго» про визнання неправомірними дії щодо нарахування вартості послуги з розподілу електричної енергії за квітень 2019 та в подальшому 2019 по другому класу напруги, щодо винесення попереджень про припинення надання послуг з розподілу електричної енергії та зобов’язання здійснити перерахунок вартості наданої послуги відповідно договору про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом застосування тарифів для першого класу.

Крім того, ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» звернулось до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення позову, яка була задоволена ухвалою Господарського суду Сумської області від 16.05.2019.

Відповідно до зазначеної ухвали заборонено Філії “Шосткинський район електричних мереж” ПАТ “Сумиобленерго” та ПАТ “Сумиобленерго” вчиняти дії, направлені на відключення ПрАТ “Шосткинський завод хімічних реактивів” від електропостачання до набрання законної сили рішенням суду.

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 29.05.2019 відкрите провадження за вказаним вище позовом ПрАТ “Шосткинський завод хімічних реактивів”.

З урахуванням того, що припинення надання послуг з розподілу електричної енергії мало відбутись з 10 год. 00 хв. 17.05.2019, заяву про вжиття заходів забезпечення позову заявник подав 14.05.2019, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що оскаржувану ухвалу прийнято 16.05.2019 відповідно до норм чинного законодавства.

До того ж, суд дослідив наслідки невжиття заходів обраного способу забезпечення та звернув увагу на те, що зупинення господарської діяльності товариства призведе до зупинення процесу виробництва та роботи 160 працівників, а також зумовить загрозу настання екологічної катастрофи, оскільки ПрАТ «Шосткинський завод хімічних реактивів» є об’єктом підвищеної небезпеки.

Апеляційний господарський суд погодився, також, із висновком місцевого господарського суду, що вжиття заходів забезпечення позову спрямоване виключно на захист прав Приватного акціонерного товариства "Шосткинський завод хімічних реактивів" від необґрунтованого припинення надання послуг з розподілу електроенергії. Обраний спосіб забезпечення позову не може спричинити збитків відповідачам або третім особам, та не спричинить невідновлюваної шкоди відповідачам або третім особам, оскільки товариством сплачуються рахунки за розподіл електроенергії за домовленим тарифом першого класу. Водночас, скасування заходів забезпечення позову може мати незворотні наслідки для оточуючих та навколишнього середовища, зокрема ймовірності виникнення екологічної катастрофи.

У своїй постанові господарський суд апеляційної інстанції звернув увагу, також, на положення Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно з якими до вирішення у суді спірного питання між сторонами  відключення об’єкта користувача не здійснюється.

За результатами розгляд справи в апеляційному провадженні, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду відмовила ПАТ «Сумиобленерго» у задоволенні апеляційної скарги та залишила в силі ухвалу Господарського суду Сумської області про забезпечення позову. Отже, відповідачі - Філія “Шосткинський район електричних мереж” ПАТ “Сумиобленерго” та ПАТ “Сумиобленерго” не мають права припиняти послуги з розподілу електричної енергії позивачу до ухвалення рішення у справі про нарахування боргу та набрання ним законної сили.

  

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/83257418