flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув незаконно відчужені земельні ділянки у центрі Києва до комунальної власності

01 квітня 2019, 10:54

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення господарського суду першої інстанції, яким витребувано у компанії Голдберг Ассетс ЛТД на користь територіальної громади міста Києва земельні ділянки по вул. Хрещатик, 13-Б, вул. Архітектора Городецького, 4-6 та вул. Архітектора Городецького, 8-А, що були створені шляхом поділу однієї земельної ділянки за адресою: вул. Архітектора Городецького, 6-а, після неодноразового продажу останньої.

Суд встановив, що спірна земельна ділянка була незаконно відчужена за рішенням Київської міської ради, яке разом з укладеним на його підставі договором купівлі-продажу, в судовому порядку визнано недійсним. Відтак, наявні підстави для витребування майна на користь його власника – територіальної громади міста Києва.

 

У 2009 році Київською міською радою прийнято рішення про продаж Товариству з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ) «ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС» земельної ділянки площею 0,5237 га для будівництва підземного паркінгу з приміщеннями адміністративного, торговельного та громадського призначення на вул. Архітектора Городецького, 6-а Печерського району міста Києва, яка перебувала на той час в оренді у товариства.

У наступному році між Київською міською радою, як продавцем, та ТОВ «ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС», як покупцем, укладено відповідний договір купівлі-продажу земельної ділянки, а також видано товариству державний акт на право власності на земельну ділянку.

Однак, постановою Шевченківського районного суду міста Києва, залишеною без змін судами вищих інстанцій, визнано протиправним та скасовано згадане вище рішення Київської міської ради про продаж земельної ділянки. Під час розгляду справи судами встановлено, що спірна земельна ділянка є прибудинковою територією житлових будинків №4 та №6 на вул. Архітектора Городецького, до якої входить також і проїзд між зазначеними будинками, і крім того, використовується для експлуатації та обслуговування житлового будинку №4.

Рішенням Печерського районного суду міста Києва, залишеним без змін апеляційним судом, визнано недійсним договір купівлі-продажу вказаної вище земельної ділянки.

Під час перегляду судового рішення Печерського районного суду міста Києва в апеляційному порядку, товариством «ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС» був укладений договір купівлі-продажу земельної ділянки з ТОВ «Городецький пасаж», яке в подальшому відчужило вказану земельну ділянку Компанії з обмеженою відповідальністю Сенатум Холдінгс Лімітед.

Згодом, товариством «Будгеопроект» були виконані роботи зі складання технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки на вул. Архітектора Городецького, 6-а, в результаті чого створено три нові земельні ділянки за адресами: вул. Хрещатик, 13-Б, вул. Архітектора Городецького, 4-6 та вул. Архітектора Городецького, 8-А.

У 2015 році між компанією Сенатум Холдінгс Лімітед та відповідачем у справі – Приватною компанією з обмеженою відповідальністю «Голденберг Ассетс ЛТД» було укладено договір купівлі-продажу, за яким передавались у власність останньому згадані вище три земельні ділянки: на вул. Хрещатик, 13-Б, вул. Архітектора Городецького, 4-6 та вул. Архітектора Городецького, 8-А.

Дослідивши всі наявні докази у справі, враховуючи обставини, встановлені судовими рішеннями, а також правові позиції Верховного Суду, апеляційний господарський суд дійшов висновку про те, що в даному випадку рішення Київської міської ради про відчуження земельної ділянки визнано незаконним та скасовано у судовому порядку, що свідчить про здійснення розпорядження спірним майном не у спосіб та не у межах повноважень, передбачених законом, і не може бути оцінено як вираження волі територіальної громади на таке розпорядження, а відтак наявні підстави для витребування майна. 

Колегія суддів погодилась із висновком суду першої інстанції про те, що внаслідок прийняття незаконного рішення Київської міської ради та набуття особами права власності на спірні земельні ділянки порушені права та інтереси держави, як власника  земель, оскільки із державної власності протиправно вибули землі зазначеної категорії, у зв’язку з чим державу в особі компетентних органів позбавлено права власності та права користування на землю.

Судом враховано доводи апеляційної скарги про те, що відповідач є добросовісним набувачем, однак з огляду на встановлені судом обставини, які наведені вище, відповідач не став легітимним власником спірних земельних ділянок, оскільки їх власником залишається територіальна громада в особі органу місцевого самоврядування, у зв’язку з чим спірні земельні ділянки підлягають витребуванню у відповідача на підставі п.3 ч.1 ст. 388 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України ) на користь позивача, як розпорядника землями міста Києва.

Водночас, суд зауважив, що питання компенсації добросовісному набувачу має вирішуватися за заявою відповідно до норм ЦК України з вимогою до продавця товару, а не до територіальної громади, яка має право на витребування земельної ділянки. Таким чином, відповідач не позбавлений права пред’явити вимогу до особи, у якої він придбав спірні земельні ділянки, про відшкодування завданих збитків, що, як зазначає суд, буде вважатися справедливою сатисфакцією.

За результатами перегляду справи, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду дійшла висновку про те, що Господарським судом міста Києва було вірно застосовано норми матеріального і процесуального права, у зв’язку з чим відсутні підстави для зміни чи скасування рішення.

 

Повний текст постанови можна буде знайти після оприлюднення у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 910/21329/17.