flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув компенсацію за неправомірне використання графічних зображень персонажів мультиплікаційного серіалу «Маша и Медведь»

05 березня 2019, 15:39

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким було стягнуто з фізичної особи-підприємця 16 000 грн. компенсації за протиправне використання об’єктів авторського права – графічних зображень персонажів «Маша», «Белка» та «Заяц», що є частинами мультиплікаційного серіалу «Маша и Медведь».

 

Як встановлено судом, у магазині  “Біля дому” у м. Чернігові, господарську діяльність у якому здійснює фізична особа – підприємець Купрієнко Т.О. (відповідач-2), здійснено продаж (розповсюдження) товару - “Шоколадне яйце” з використанням без дозволу позивача графічного зображення персонажів “Маша”, “Заяц”, “Белка” з аудіовізуального твору – мультиплікаційного серіалу “Маша и Медведь”.

У зв’язку з порушенням своїх авторських прав, Анімаккорд ЛТД звернулося до суду з позовом до Приватного підприємства «Траст-Довіра» (відповідач-1) та фізичної особи - підприємця Купрієнко Т.О. (відповідач-2) про захист авторського права шляхом солідарного стягнення з відповідачів компенсації за протиправне використання об’єктів авторського права позивача.

Господарський суд Чернігівської області задовольнив позов частково: стягнув з фізичної особи - підприємця на користь Анімаккорд ЛТД 16 000 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав та відмовив у задоволенні позову до ПП «Траст-Довіра» у повному обсязі.

Позивачем, на підтвердження факту розповсюдження контрафактного товару в магазині, надано копії банківського чеку, виданого платіжним терміналом, фіскального чеку, фотокопіями придбаного товару та компакт-диском з відповідним записом процедури закупівлі.

Крім того, суд у своїй постанові звернув увагу на лист ПАТ КБ “Приватбанк”, яким підтверджено, що користувачем зазначеного вище терміналу, за допомогою якого було проведено розрахунок у магазині “Біля дому”, є відповідач-2, а отже, ним були отримані кошти за оплачений товар.

Як встановлено судами обох інстанцій, у 2008 році між ТОВ Студія “АНИМАККОРД” (замовник, позивач) та автором-виконавцем укладено авторський договір замовлення, відповідно якого автор-виконавець створив і передав замовнику сценарії 8-ми серій дитячого телевізійного серіалу „Маша и Медведь”, а замовник  прийняв та оплатив сценарій.

Згодом, між ТОВ Студія “АНИМАККОРД”, як правовласником, та ТОВ “Маша и Медведь”, як правонабувачем, укладено договір про відчуження виключних прав на аудіовізуальні твори (серіал “Маша и Медведь”), за умовами якого правовласник передає правонабувачу виключне право на аудіовізуальні твори (серіал “Маша и Медведь”), який має статус “національний фільм”, а правонабувач зобов’язується сплатити правовласнику обумовлену договором винагороду.

Відповідно до додатку до вказаного договору одночасно з передачею права на твір правовласник передає правонабувачу у повному об'ємі виключні права на всі юридично значущі охоронювані елементи твору (включаючи, але не обмежуючись, назвою твору та його окремих серій, графічним зображенням, мальованими зображеннями персонажів твору, їх іменами, текстом) незалежно від того, чи поіменовані вказані елементи безпосередньо у додатках до договору.

У 2014 році між ТОВ “Маша і Мєдвєдь” (правовласник) та Анімаккорд Лтд (позивач, набувач) укладено договір про відчуження виключного права на аудіовізуальний твір (анімаційні серіали “Маша і Мєдвєдь” і “Машині казки”), за яким правовласник у порядку, передбаченому договором, передає і відчужує набувачу виключне право у повному обсязі на аудіовізуальні твори, а набувач зобов'язується сплатити правовласнику обумовлену договором винагороду.

Згідно договору до набувача переходять права правовласника, який є ліцензіаром за всіма діючими ліцензійними договорами, укладеними правовласником щодо аудіовізуальних творів, право на які підлягає передачі за цим договором.

Умовами договору, також, визначено, що одночасно з відчуженням права на аудіовізуальні твори правовласник передає набувачу у повному обсязі виключне право на всі юридично значимі охоронювані елементи та об'єкти аудіовізуальних творів, включаючи, але не обмежуючись: вихідні матеріали серій, інструкцію по стилю, робочі матеріали, назву анімаційних серіалів “Маша і Медведь” та  “Машині казки”, графічне зображення, персонажі, музика та фонограми, незалежно від того чи перераховані зазначені елементи та об'єкти безпосередньо у додатках до договору.

Додатком до договору сторони погодили основні ідентифікуючі характеристики аудіовізуальних творів “Маша и Медведь” і “Машині казки” та права, які підлягають відчуженню згідно договору.

Відповідно до акту передачі прав до договору правовласник на дату підписання вказаного акту передав набувачу виключне право у повному об’ємі на аудіовізуальні твори, а набувач прийняв це право у повному об’ємі.

Таким чином, суд дійшов висновку, що персонажі аудіовізуальних творів (мультиплікаційного серіалу) “Маша і Мєдвєдь” та “Машині казки”, зокрема, “Маша”, “Белка”, “Заяц” є частинами аудіовізуального твору, які можуть використовуватись самостійно, а тому розглядаються судом як твори.

Апеляційний господарський суд погодився з висновком суду першої інстанції, що зібрані  у  справі  докази  свідчать  про набуття  позивачем прав  інтелектуальної  власності на аудіовізуальний твір - мультиплікаційний серіал “Маша и Медведь” та “Машині казки” та частини вказаних аудіовізуальних творів, які можуть використовуватися самостійно, в тому числі на персонажі “Маша”, “Белка”, “Заяц”, тобто  і  права  на  захист  таких  прав  у  разі  їх  порушення, в тому числі шляхом звернення до господарського суду.

Судом, також, встановлено, що позивач направляв на адресу відповідачів – ФОП Купрієнко Т.О. та ПП «Траст-Довір» претензії з проханням припинення розповсюдження продукції з використанням елементів аудіовізуального твору - мультиплікаційного серіали “Маша и Медведь”, що підтверджується відповідними доказами. Однак вказані претензії були залишені відповідачами без відповіді.

Дослідивши додані до матеріалів справи документи, господарський суд апеляційної інстанції підтвердив висновок місцевого господарського суду щодо факту використання відповідачем-2 об’єктів права інтелектуальної власності позивача без відповідного дозволу, чим порушено виключні майнові авторські права позивача на аудіовізуальний твір - мультиплікаційний серіал “Маша и Медведь”, зокрема на самостійні твори: графічні зображення персонажів “Маша”, “Заяц” і  “Белка”.

При цьому, факт порушення відповідачем-1 виключних майнових авторських прав під час розгляду справи не підтверджено, оскільки позивачем доведено, що ПП “Траст-Довіра” здійснює роздрібну торгівлю кондитерськими виробами (шоколадні яйця) у приміщенні магазину «Біля дому» у м. Чернігів. Окрім наведеного, судова колегія також врахувала, що у заяві про зменшення розміру позовних вимог позивачем не було пред’явлено вимог до відповідача-1.

Присуджений судом розмір компенсації обґрунтовано однократністю порушення прав інтелектуальної власності, а саме: розповсюдження 1-го контрафактного товару (“Яйце шоколадне”), на якому протиправно використані відповідачем-2 об’єкти авторського права - “Маша”, “Заяц” та “Белка”.

З урахуванням обставин справи та норм чинного законодавства, колегія суддів апеляційного господарського суду погодилася з висновком суду першої інстанції про те, що позовні вимоги Анімаккорд ЛТД до відповідача-2 підлягають задоволенню у повному обсязі шляхом стягнення з останнього на користь позивача компенсації у сумі 16 000,00 грн., а також про правомірність відмови у позові до відповідача-1 - ПП “Траст-Довіра” у зв’язку з його необґрунтованістю та відсутністю вимог до нього.

Таким чином, за результатами розгляду апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд постановив апеляційну скаргу ФОП Купрієнко Т.О. залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80106775