flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір про знесення будинку по вул. Теодора Драйзера, 40 не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства

04 лютого 2019, 15:50

До Єдиного державного реєстру судових рішень України внесено повний текст постанови у справі № 910/28188/14 за позовом Київської міської ради до ТОВ «Глобал Строй-3», ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд» та ТОВ «Київмонтажбуд» про зобов’язання знести самочинно збудовані споруди, з якою можна ознайомитися за посиланням нижче.

«Північний апеляційний господарський суд переглянувши рішення Господарського суду міста Києва про зобов’язання знесення самочинно збудованої споруди, постановив про його скасування визначивши, що даний спір підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства та закрив провадження у справі.

До даних висновків колегія суду прийшла в силу приписів норм чинного законодавства та практики Верховного суду, захистивши порушення прав третіх осіб - громадян, а саме власників майнових прав на об’єкти нерухомого майна, що є невід’ємною частиною спірного об’єкту капітального будівництва», - прокоментувала судове рішення суддя-спікер Північного апеляційного господарського суду Марина Дідиченко.

 

У 2004 році Київська міська рада своїм рішенням затвердила проект відведення та передала у постійне користування Деснянській районній в місті Києві державній адміністрації земельну ділянку площею 2,57 га для завершення будівництва школи у 26-му мікрорайоні житлового масиву Вигурівщина-Троєщина у Деснянському районі міста Києва. Право постійного користування земельною ділянкою засвідчено відповідним державним актом.

У 2007 році між Деснянською районною у місті Києві державною адміністрацією, як виконавчим органом Деснянської районної у місті Києві ради, Комунальним підприємством «Ватутінськінвестбуд», як виконавцем, та ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд», як генеральним інвестором-підрядником, укладено договір інвестування завершення будівництва школи у Деснянському районі міста Києва.  

Згодом, рішенням Господарського суду міста Києва визнано право власності ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд» на об’єкт нерухомого майна - школу, незавершене будівництво, яке знаходиться в м. Києві по вул. Драйзера, 40 на земельній ділянці площею 2,464 га у 26-му мікрорайоні житлового масиву Вигурівщина-Троєщина у Деснянському районі міста Києва, що обліковується на балансі ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд».

ТОВ «Українська будівельна компанія «Укрсоцбуд» у 2010 році за договором купівлі-продажу передало у власність ТОВ «Глобал Строй-3» вказаний вище об’єкт незавершеного будівництва - школу.

У 2014 році ТОВ «Глобал Строй-3» зареєстровано Декларацію про початок виконання будівельних робіт «Реконструкція нежитлового будинку та будівництво житлової прибудови по вул. Драйзера, 40 у Деснянському районі м. Києва». Проте, наказом Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві зазначену декларацію було скасовано.

Того ж року товариство зверталось до Київської міської ради із клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки на праві оренди на 10 року з цільовим призначенням "будівництво, експлуатація, обслуговування житлового комплексу та школи".

Деснянська районна у місті Києві державна адміністрація своїм листом повідомила ТОВ «Глобал Строй-3» про наявність згоди на відведення земельної ділянки, за умови звернення до Київської міської ради та оформлення необхідного пакету документів. Основною умовою надання позитивного рішення визначено будівництво та передачу до комунальної власності школи.

Пізніше, у 2015 році товариство знову звернулося до Київської міської ради із клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки на праві оренди на 10 року з цільовим призначенням "будівництво, експлуатація, обслуговування житлового комплексу та дошкільного дитячого закладу".

Згодом, товариством «Глобал Строй-3» були, також, зареєстровані Декларація про початок виконання будівельних робіт «Реконструкція нежитлового будинку під багатоквартирний житловий будинок по вул. Драйзера, 40 у Деснянському районі м. Києва» та Декларація про готовність до експлуатації об’єкта. Однак, вказані декларації були скасовані наказом Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА).

Як зазначається у постанові суду, у складеному Головним управлінням держгеокадастру у Київській області Акті перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що земельна ділянка використовуються з порушенням вимог Земельного кодексу України – самовільне зайняття земельної ділянки, а також те, що зазначений у деклараціях договір оренди земельної ділянки, за повідомленням Департаменту земельних ресурсів міста Києва, не реєструвався.

Позовні вимоги у даній справі обґрунтовані тим, що відповідачі без належної дозвільної документації, узгодженої в установленому порядку проектної документації та без оформлення права користування земельною ділянкою зводять на ній житловий комплекс.

Господарським судом першої інстанції позов було задоволено повністю та зобов’язано знести об’єкт будівництва як самочинно збудований на спірній земельній ділянці та привести земельну ділянку у попередній стан.

Фізичні особи, які не брали участі у справі, за захистом своїх прав звернулися до суду з апеляційними скаргами. Апелянти посилаються на те, що збудований об’єкт нерухомості заселений щодо І та ІІ секції, а вказані особи є власниками майнових прав на об’єкт нерухомості, що є складовою та невід’ємною частиною об’єкту капітального будівництва, яка виражена у вигляді квартир за адресою вул. Теодора Драйзера, 40.

Проаналізувавши матеріали справи, з урахуванням норм чинного законодавства та практики Верховного Суду, апеляційний господарський суд дійшов висновку, що спір стосується права власності третіх осіб фізичних осіб-громадян на відповідні об’єкти нерухомості – квартири, розташовані в об’єкті, про знесення якого пред’явлено позов.

У своїй постанові суд апеляційної інстанції взяв до уваги придбання фізичними особами за договорами купівлі-продажу майнових прав на об’єкт нерухомості, яка є складовою та невід’ємною частиною об’єкт капітального будівництва, яка виражена у вигляді квартир за адресою вул. Теодора Драйзера, 40, та сплатили повну вартість майнових прав, що підтверджено наданими до матеріалів справи витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності. Також, суд звернув увагу на наявність у матеріалах справи технічних паспортів на квартири з відповідними реквізитами та актів прийому-передачі вказаних квартир.

Під час розгляду справи апеляційним господарським судом враховано той факт, що позов у даній справі пред’явлено на підставі ст. 376 ЦК України та ст. 152 ЗК України до юридичних осіб, які без належної дозвільної документації, узгодженої в установленому порядку проектної документації та без оформлення права користування земельною ділянкою зводять на ній житловий комплекс, у сукупності з наявністю доказів реєстрації права власності фізичних осіб на об’єкти житлової нерухомості, яка є складовою вказаного комплексу, не може бути підставою для розгляду спору господарськими судами, адже предмет спору безпосередньо стосується прав і обов'язків фізичних осіб та за суб’єктним складом має розглядатися в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи викладене, зважаючи на характер спірних правовідносин, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для скасування рішення господарського суду першої інстанції, оскільки предмет спору у даній справі безпосередньо стосується прав фізичних осіб, відповідно вказаний спір підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства, а провадження у даній справі підлягає закриттю.

З огляду на зазначене вище, Північний апеляційний господарський суд постановив рішення Господарського суду міста Києва скасувати та закрити провадження у даній справі, оскільки спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

 

 

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79337862