flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС захистив права інвесторів житлового комплексу в Голосіївському районі міста Києва

16 листопада 2023, 14:57

Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії суддів: Шаптала Є.Ю. (головуючий суддя), Гончаров С.А., Тищенко О.В.) скасував рішення суду першої інстанції про визнання недійсними договорів щодо будівництва житлового комплексу по вул. М. Максимовича.

Вказаний об’єкт забудови у 2020 році був переданий Київміськбуду на добудову від Укрбуду для забезпечення прав інвесторів на отримання ними житла. Визнання недійсними договорів призвело б до неможливості проведення будівельних робіт, а отже і отримання інвесторами та військовослужбовцями житлової площі.

 

Як встановлено судом, у 2018 році між Державною організацією (установа, заклад) Центральне територіальне управління капітального будівництва та Товариством з обмеженою відповідальністю «Укрбуд Інвестгруп» укладено договір про будівництво житлового комплексу на земельних ділянках, які розташовані на території військового містечка.

У подальшому між вказаними сторонами та Міністерством оборони України було укладено додатковий договір, за умовами якого Міноборони за виконання функцій замовника отримує у власність частину обʼєкта у вигляді окремих квартир, з огляду на потребу в забезпеченні житлом військовослужбовців.

У 2021 році укладено ще один додатковий договір, за яким ПрАТ «ХК «Київміськбуд» отримало права та зобовʼязання ТОВ «Укрбуд Інвестгруп» в частині виконання функцій замовника будівництва обʼєкта.

Рішенням суду першої інстанції зазначені договори щодо будівництва ЖК було визнано недійсними. 

Не погодившись із вказаним рішенням, ПрАТ «ХК «Київміськбуд» та Міністерство оборони України звернулись з апеляційними скаргами до Північного апеляційного господарського суду.

За результатами розгляду справи, Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Міноборони (в повному обсязі) та ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (в частині скасування рішення), скасував рішення суду першої інстанції та ухвалив нове рішення про відмову в позові, яким залишено в силі договори щодо будівництва ЖК в Голосіївському районі.

 

_

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/7511/22.