flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС повернув територіальній громаді землі водного фонду в с. Великополовецьке на Київщині

18 жовтня 2023, 16:46

Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії: Тарасенко К.В. (головуючий суддя), Іоннікова І.А., Шаптала Є.Ю.) залишив в силі рішення суду першої інстанції та повернув Фурсівській сільській територіальній громаді п’ять земельних ділянок водного фонду загальною площею більше 98 га, що знаходяться в с. Великополовецьке в Білоцерківському районі Київської області.

 

У 2011 році Великополовецька сільська рада передала в оренду товариству п’ять земельних ділянок водного фонду для рибогосподарських потреб.

Як встановлено судами обох інстанцій, земельні ділянки комунальної власності були надані в оренду без проведення земельних торгів, що суперечить вимогам Земельного кодексу України.

Крім того, у товариства відсутній дозвіл на спеціальне водокористування на водні об’єкти, що знаходяться на вказаних земельних ділянках. А наданий товариством-відповідачем дозвіл на спеціальне водокористування не має відношення до спірних земельних ділянок.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги прокуратури в інтересах держави в особі Фурсівської сільської територіальної громади (правонаступника Великополовецької сільської ради) до товариства про усунення перешкод у здійсненні вказаною територіальною громадою права користування та розпорядження земельними ділянками водного фонду. Суд визнав недійсними рішення Великополовецької сільської ради та укладені на їх підставі договори оренди земельних ділянок, а також зобов’язав повернути вказані земельні ділянки Фурсівській сільській територіальній громаді.

Не погодившись із зазначеним рішенням, товариство звернулось з апеляційною скаргою до Північного апеляційного господарського суду.

Дослідивши надані докази у справі, Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії суддів: Тарасенко К.В. (головуючий суддя), Іоннікова І.А., Шаптала Є.Ю.) залишив в силі рішення Господарського суду Київської області та відмовив товариству в задоволенні апеляційної скарги.

 

 

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 911/124/22.