flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС відмовив колишньому акціонеру Приватбанку в задоволенні заяви про забезпечення доказів у справі щодо націоналізації банку

06 вересня 2023, 14:21

 

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі ухвалу суду першої інстанції про відмову позивачу в задоволенні заяви про забезпечення доказів у справі щодо націоналізації ПАТ КБ «Приватбанк».

 

На розгляді Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/15737/20 за позовом одного із колишніх власників ПАТ КБ «Приватбанк» про визнання недійсним з моменту укладення договору купівлі-продажу акцій в частині, визнання недійсними рішень, договору, свідоцтв, пунктів наказів, пунктів статуту, визнання акту недійсним, визнання протиправними та скасування реєстраційних дій, визнання дійсним та відновлення дії свідоцтва, визначення розміру статутного капіталу, визначення розміру частки, витребування з володіння та зобов`язання вчинити дії.

Позивач у справі звернувся до суду із заявою про забезпечення доказів шляхом витребування від Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України належним чином завіреної копії виписки про стан рахунку в цінних паперах, які перебували у власності Держави України станом на 21.12.2016, що буде містити інформацію щодо акцій, емітованих ПАТ КБ «Приватбанк» та інші документи, які додаються до такої виписки.

Підставою для забезпечення доказів позивач вказав з`ясування та встановлення усіх обставин справи щодо порушення його прав та інтересів як акціонера банку, що не відповідає меті та завданню процесуального інституту забезпечення доказів.

Натомість, відповідно до норм ГПК України, за заявою учасника справи суд  має забезпечити докази, якщо наявні підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Суд першої інстанції звернув увагу, що фактично мотивація поданої заяви відповідає підставам для витребування доказів у порядку ст. 81 ГПК України, а не забезпечення доказів відповідно до ст. 110 ГПК України.

Враховуючи вищенаведене, суд відмовив позивачу у задоволенні заяви про забезпечення доказів.

На підставі наявних доказів в матеріалах судової справи Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії: Владимиренко С.В. (головуючий суддя), Євсіков О.О., Корсак В.А.) дійшов висновку про правильність та обґрунтованість  застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, а тому залишив оскаржувану ухвалу без змін.

 

 

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/15737/20.