flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС перешкодив незаконному відчуженню будівлі Львівської митниці в історичному центрі Львова

12 липня 2023, 13:45

Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії: Чорногуз М.Г. (головуючий суддя), Мальченко А.О., Агрикова О.В.) скасував рішення суду першої інстанції про включення до переліку об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації шляхом викупу, нежитлових приміщень загальною площею 298,6 кв.м в адміністративному будинку за адресою: м. Львів, вул. Костюшка, 1.

 

Як встановлено судом, між Західною регіональною митницею та ТОВ «Консалтинговий центр «Сервіс» 01.10.2003 було укладено договір оренди нежитлових приміщень в адміністративному будинку митниці за адресою: м. Львів, вул. Костюшка, 1.

У 2021 році  товариство-орендар звернулося до Фонду державного майна України із заявою про включення приміщення - об`єкта права державної власності до переліку об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації.

Також, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях направило Державній митній службі листа із проханням надати згоду на включення вказаного об`єкта державної власності.

Державна митна служба України повідомила про відмову щодо приватизації зазначеного об’єкта.

У своєму зверненні Державна митна служба України також зазначала, що в зв’язку із значним зростанням штатної чисельності працівників органів державної митної служби в порівнянні з початком 2000-х років постійно збільшується потреба в додаткових нежитлових приміщеннях, необхідних для розміщення особового складу митниці, з урахуванням додержання санітарних норм. Наразі виникла нагальна потреба у вивільненні приміщень загальною площею 298,6 кв.м., що знаходяться у користуванні товариства, за адресою: м. Львів, вул. Костюшка, 1. Враховуючи вказане, балансоутримувач ще в 2018 році ініціював питання щодо відмови в продовженні договору оренди.

Крім того, ДМС України звертала увагу, що адмінбудинок митниці введений у експлуатацію у 1906 році та є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Консалтинговий центр “Сервіс” звернулось до суду з позовом про включення об`єкта державної власності до переліку об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації та затвердження переліку.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги було задоволено.

Не погодившись із вказаним рішенням, Державна митна служба України та Фонд державного майна України звернулись з апеляційними скаргами до Північного апеляційного господарського суду.

Колегія суддів апеляційного господарського суду підтвердила обґрунтованість відмови позивачу та відсутність підстав включати спірне майно до переліків об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації.

За результатами розгляду справи, Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційні скарги Державна митна служба України та Фонд державного майна України, скасував рішення суду першої інстанції  та ухвалив нове рішення про відмову ТОВ “Консалтинговий центр “Сервіс” у позові.

 

 

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/8623/22.