flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС повернув законним власникам 5 квартир на проспекті Бажана в місті Києві

16 березня 2023, 13:55

Північний апеляційний господарський суд перешкодив незаконному відчуженню квартир та визнав недійсними договори, на підставі яких товариство привласнило 5 квартир у будинку на проспекті М. Бажана, 1М у м. Києві.

 

Як встановлено судами обох інстанцій, будинок на проспекті М. Бажана, 1М у м. Києві було побудовано компанією Агробудпереробка Лтд та здано в експлуатацію у 2005 році.

У 2006 році забудовник отримав свідоцтва про право власності на спірні 5 квартир та став єдиним власником цих квартир.

У 2007 році власниками квартир та нежитлових приміщень будинку було створено ОСББ «Авангард-Добробут». Виконуючи вимоги законодавства, забудовник передав на баланс ОСББ житловий будинок № 1М, зокрема і спірні 5 квартир, що підтверджується відповідним актом. Ці квартири визначені як службові та, за твердженням позивача – ОСББ «Авангард-Добробут», є спільною сумісною власністю всіх власників квартир будинку.

Однак, у 2017 році зареєстровано право власності на спірні 5 квартир за товариством «Інвестгарант». Державна реєстрація була здійснена на підставі інвестиційного договору від 2005 року між забудовником та товариством «Центрінвествклад», додаткової угоди до договору, а також договору про відступлення права вимоги від між товариствами  «Центрінвествклад» та «Інвестгарант» щодо спірних квартир.

Господарський суд міста Києва визнав недійсними зазначені договори, у зв’язку з відсутністю доказів на здійснення оплати вартості об’єкта інвестування на користь забудовника, а також наявністю доказів передачі квартир забудовником на баланс ОСББ. Крім того, під час проведеної експертизи у справі не вдалося встановити достовірність підпису гендиректора компанії - забудовника на наданій відповідачем – товариством «Інвестгарант» довідки про сплату вартості квартир.

Північний апеляційний господарський суд (у складі колегії: Буравльов С.І., Шапран В.В., Андрієнко В.В.) відмовив у задоволенні апеляційної скарги ТОВ «Інвестгарант» та залишив рішення суду першої інстанції без змін.

 

 

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/5529/19