flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС повернув громаді міста Києва земельну ділянку в урочищі Бортничі

30 січня 2023, 12:49

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Господарського суду міста Києва про відмову в позові Агрофірмі Зодіак про скасування наказу Міністерства юстиції України.

Зазначеним наказом було скасовано державну реєстрацію права постійного користування на земельну ділянку в урочищі Бортничі в Дарницькому районі міста Києва площею 74,46 га за Агрофірмою Зодіак.

 

У 2021 році Міністерство юстиції України своїм наказом задовольнило скаргу Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та скасувало рішення приватного нотаріуса про державну реєстрацію права постійного користування на земельну ділянку  площею 74,4527 га за ТОВ «Агрофірма Зодіак».

Під час судового розгляду справи позивач посилався на те, що ТОВ «Агрофірма Зодіак» є правонаступником Колективного сільськогосподарського товариства «Шпитьківське» (яке було реорганізоване в ТОВ «Агрофірма Зодіак» та ТОВ «Шпитьківське») в частині переданого майна, прав та обов’язків, зокрема і права постійного користування земельною ділянкою, а спірна ділянка є частиною земель, які передавались на вічне користування землею колгоспами з 1946 року.

Однак, судами обох інстанцій встановлено, що спірна земельна ділянка перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва та не входить до складу земель, які передавалися під час реорганізацій колгоспів з 1946 року. Київська міська рада не приймала жодних рішень щодо передачі у власність або користування будь-яким фізичним чи юридичним особам спірної земельної ділянки.

Також, на загальних зборах засновників ТОВ «Агрофірма Зодіак» прийнято рішення про створення товариства на базі частини майна КСП «Шпитьківське». Проте, суд звернув увагу, що вказане рішення загальних зборів ТОВ «Агрофірма Зодіак» не є рішенням членів КСП «Шпитьківське», а на вказаних зборах не були присутні члени КСП.

Колегія суддів, дослідивши надані докази у справі, дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення вимог позивача щодо скасування наказу Міністерства юстиції України.

 

 

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/18193/21.